Borstvoeding tijdens de coronacrisis

Borstvoeding tijdens de coronacrisis

Het zijn gekke tijden

Het begon allemaal met geen handen meer schudden en hoesten in je elleboog. Dit voelden echt onwennig maar lukte. Daarna kwam ons werk als lactatiekundige bijna helemaal stil te liggen toen we de volgende fase in gingen met alle corona maatregelen. Pas bevallen gezinnen mogen geen bezoek ontvangen, het Raambezoek wordt ingesteld door kraamverzorgsters. Verloskundigen komen alleen langs in de kraamweek als er echt calamiteiten zijn. Er worden enorm veel kolven verhuurd en lactatiekundigen worden niet meer ingezet. Er heerst angst, onzekerheid, verdriet, onduidelijkheid…

Na twee weken telefoon stilte beginnen moeders zich toch weer te melden met borstvoedingsproblemen. De problemen gaan toch niet vanzelf over en eindeloos blijven kolven is ook stom. We komen er ook allemaal achter dat je ook met andere media met elkaar in contact kan komen en dat dit ook heel waardevol is. Zoom en Teams meetings een op een werken best goed! Je kan elkaar toch zien, en ook worden borsten getoond en baby’s aan de borst. Het heeft wel zijn beperkingen, je kan geen goed mondonderzoek doen bij de baby en fysiek ondersteunen bij het aanleggen gaat niet. Als het echt niet anders kan dan komt een lactatiekundige nog steeds thuis langs, met de nodige voorzorgsmaatregelen natuurlijk. Dit mag nog steeds als iedereen gezond is en zich netjes aan alle maatregelen houdt van het RIVM.

Ook mogen we niet meer in groepen bijenkaar komen, alle geplande cursussen Borstvoeding kwamen te vervallen. Na een korte crisis ontstond al snel een nieuw plan, met allemaal nieuwe vaardigheden om te leren. Met wat hulp van onze grafisch vormgever kregen we het voor elkaar! Een mooi pakket voor aanstaande ouders, een informatieve film die ze op hun eigen moment kunnen bekijken en terug kijken, een groot naslagwerk via de mail met nog meer informatie en weetjes. En nog de mogelijkheid om vragen te mailen naar de lactatiekundige.

Al met al is alles een beetje een struggle, maar je wordt er toch ook innovatief van. We ontdekken allemaal nieuwe dingen die we gewoon  na de coronacrisis nog kunnen blijven gebruiken.

Neem contact op als het niet lekker loopt! Laat borstvoeding geen struggle voor jou worden.

Angelique Dekker

 

© Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen Leidsche Rijn | Utrecht