reflux baby en borstvoeding lactatiekundige

Borstvoedings­management verhelpt reflux en krampjes

,

Wij hebben hierover een interessant artikel geschreven op de website van inbakeren.nl, lees hier het originele artikel.

 


Borstvoedings­management verhelpt reflux en krampjes

Geen enkele moederborst is hetzelfde en borstvoeding werkt bij iedere moeder weer anders.

Over wisselende adviezen schreef Sylvie al eens een blog. Over wisselende borstvoedingsadviezen zouden we wel een apart blog kunnen schrijven. Adviezen over borstvoeding worden niet alleen gegeven door diverse zorgverleners, zelfs (vooral!) de kunstvoedingsindustrie (o.a. Nutricia) vertelt hoe je borstvoeding zou moeten geven.

Hoe jouw baby borstvoeding geven?

 • Twee borsten elk 10 minuten?
 • Twee borsten elk 15 minuten?
 • Jouw baby 20 min. laten drinken uit de eerste borst en 10 min. uit de tweede borst?
 • 15 min. drinken uit eerste borst en een ‘toetje’ uit de tweede?
 • 5 min. eerste borst en de tweede zolang als jouw baby wil?
 • Jouw baby elke 3 uur voeden?
 • Jouw baby na maximaal 4 uur wekken?
 • Jouw baby op vraag voeden?

Deze wisselende adviezen veroorzaken problemen. Ik krijgen veel wanhopige moeders in onze praktijk met een onrustige baby. Baby komt vaak voor voeding, lijkt refluxklachten te hebben, groeit en/of slaapt slecht. Sommige moeders melden zich kort na de kraamtijd en anderen na enkele maanden ploeteren.

Waar doe je goed aan?
Kijk niet naar de klok, maar naar je baby.

Kraamweek

Alleen op de eerste dagen na de geboorte van jouw baby is het fijn als beide borsten frequent gestimuleerd worden: 8 tot 12 keer per etmaal beide borsten 10 minuten. Of langer als jouw kind dat doet. Hierdoor komt je melkproductie goed op gang.

Eén of twee borsten

Zodra jouw ‘fabriek’ goed op stoom komt is het van belang dat de borst waaruit jouw baby als eerst drinkt, goed leeg gedronken wordt. Als deze ‘leeg’ is en je baby voldaan, dan is dit prima. Is hij nog niet voldaan, laat hem dan doordrinken aan je andere borst. Door het ‘leeg’ drinken van je borsten krijgt je baby een mooie melkmix binnen.

Melkmix

Jouw melk is aan het begin van een voeding, vrij mager. Het vetpercentage van moedermelk neemt toe tijdens het drinken. Een borst die bijna leeg is, geeft hele volle melk (slagroom). Van deze melk groeit jouw baby goed, raakt hij verzadigd, een rustig buikje, fijne slaapjes en mooie zalvige gele poep.

Krampjes en reflux

Als jouw baby de eerste borst niet goed leeg drinkt of als je te snel wisselt van kant, krijgt jouw kind teveel magere melk en veel volume. Je baby groeit dan hard of juist te weinig, lijkt onverzadigbaar, heeft een rommelend en kramperig buikje, refluxklachten, slaapt slecht, is prikkelbaar, heeft afwijkende poep (schuim/slijm/groen/waterdun) en erg volle plasluiers.

Deze klachten zien ik ook bij overproductie. In dat geval kan een baby de borst niet eens leegdrinken omdat de borsten teveel melk aanmaken. Jouw kind komt dan niet aan de vetste melk. Ook bij moeders die op tijd kolven en hun borsten niet leegkolven zie ik deze klachten als hun baby’s deze melk via de fles krijgen.

Hoe lang duurt een voeding?

De tijd die het kost om een borst leeg te drinken is per baby en per moeder verschillend. Bij een wat tragere toeschietreflex of een baby die een minder hoog vacuüm kan opbouwen met zuigen zal een voeding langer duren. De duur van een voeding – tot baby’s hun buik ‘vol’ hebben – kan variëren van 5 tot 45 minuten.

Bij klachten gaan wij na wat de kip en wat het ei is. Wij noemen dit borstvoedingsmanagement:

 • ‘Leeg’ drinken van de borst, wat is dat precies?
 • Bijstellen overproductie
 • Reguleren van een sterke toeschietreflex
 • Optimaliseren van je houding tijdens en na het voeden
 • In overleg prikkels verminderen en/of je baby eventueel inbakeren

Vaak knappen baby’s na bovenstaande acties al flink op. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat er mogelijk toch reflux speelt of wat anders waardoor je baby zo onrustig is. In dat geval is het fijn als huisarts en/of kinderarts samen met jou verder kijken. Ook als lactatiekundige kan ik je blijven ondersteunen in dit proces.

Angelique van Baby & Borstvoeding, voor hulp bij reflux, borstvoeding of flesvoeding. Omdat ik kinderverpleegkundigen ben, weet ik ook veel van voeden met de fles, van soorten en merken flessen en spenen. Je kunt Baby&Borstvoeding dus ook consulteren als je baby moedermelk of poedermelk per fles krijgt.

Naast de lactatiekundige praktijk, heb ik als kinderverpleegkundige meer dan 10 jaar in het Wilhelmina Kinderziekenhuis / UMC-Utrecht gewerkt.

Lactatiekundige hulp wordt meestal geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check je polisvoorwaarden op lactatiekundige zorg. Soms vergoedt een zorgverzekering alleen als je wordt verwezen door verloskundige, consultatiebureau of huisarts.