dysmatuur baby en borstvoeding

Dysmatuur | Prematuur | een uitdaging bij Borstvoeding

, , ,

Dysmatuur een uitdaging bij borstvoeding?

Dysmatuur is als de baby een te laag geboorte gewicht heeft voor de duur van de zwangerschap. Een baby kan al vanaf het begin van de zwangerschap te klein zijn, dan is te verwachten dat alle organen, ook het hoofd en de hersenen kleiner zullen zijn. Zo’n baby heet ook wel proportioneel klein. Als het pas later in de zwangerschap optreedt dan is vaak de schedelomtrek normaal maar het gewicht lager. Een dysmatuur haalt meestal zijn gewicht weer in.

Baby & Borstvoeding kan je helpen je kindje zo optimaal mogelijk te laten drinken van de borst

Een dysmatuur is kwetsbaarder tijdens de bevalling en de periode erna. Na de geboorte neigen ze sneller naar een laag bloedsuiker (glucose) omdat ze weinig glucose reserve hebben in hun lever. Daarom is het belangrijk dat ze heel regelmatig gevoed worden zodat ze een normaal bloedsuiker houden. Als baby’s te licht zijn spreekt een verloskundige of arts ook bijvoeding af naast borstvoeding. Bijvoeding is het liefst gekolfde moedermelk of donormelk, anders kunstvoeding. In het ziekenhuis wordt een bloedsuiker regelmatig gecontroleerd als dit nodig is. Soms krijgen baby’s een infuus met glucose oplossing.

Een dysmatuur kan moeite hebben met zuigkracht aan de borst. Ze missen vaak wangvet en daardoor kunnen ze minder hoog vacuüm aan de borst creëren. Hierdoor glijden ze soms makkelijk van de borst en drinken ze ook minder dan goed voor ze is. Ze krijgen te weinig binnen maar ook de borsten worden niet goed gestimuleerd en de melkproductie komt minder goed op gang.

Een dysmatuur koelt snel af doordat ze te weinig vet hebben. Belangrijk is ze goed warm te houden. Koude baby’s verbruiken al hun kostbare energie. Een baby die goed op temperatuur is groeit het beste en groei geeft en vet laag!

Een dysmatuur kan nogal een uitdaging zijn bij het geven van borstvoeding. Baby & Borstvoeding kan je helpen je kindje zo optimaal mogelijk te laten drinken van de borst. Je krijgt kolf adviezen om de borsten goed te stimuleren en begeleidt bij het afbouwen van bijvoeding.

© Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen Leidsche Rijn | Utrecht