Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen | Utrecht - Leidsche Rijn

Mijn kind maakt een piepend geluid tijdens het drinken

Tracheamalasie

Bij volwassen mensen zijn de kraakbeen ringen die om de luchtpijp heen zitten gesloten, ze bieden zo stevigheid. Baby’s worden geboren met kraakbeen ringen die nog niet helemaal gesloten zijn, ze groeien in de loop van de tijd naar elkaar toe. Sommige baby’s worden geboren met ringen die nog wijder open staan, het stukje luchtpijp waar geen ring zit is daardoor slapper en kan wat heen en weer bewegen met ademen. Dit noemt met een tracheamalasie of te wel een slappe luchtpijp. Als de luchtpijp slapper is en de baby inspanning verleend zoals voeden/huilen/onrust dan beweegt de luchtpijp. De luchtpijp wordt wat nauwer en dit geeft een piepend/gierend geluid bij ademen. Dit kost de baby meer energie waardoor voedingen wat moeizaam kunnen verlopen, ze hebben meer ademarbeid. Als baby’s erg last hebben van een slappe luchtpijp dan kan je ook intrekkingen zien van de huid tijdens het ademen bij het nekkuiltje en in gebied tussen ribben en buik. In ernstige gevallen hebben baby’s dit soort klachten ook in rust en komen bij inspanning in zuurstof nood.

De ervaring is dat baby’s met dit soort klachten regelmatig ook refluxachtige klachten vertonen en soms ook een tongriem hebben die deels vast zit.

Het is vaak een hele uitdaging om een beetje comfortabel kind te hebben. Baby & Borstvoeding kan samen met je kijken welke voedingshoudingen en andere zorg rondom de voeding je kindje zo comfortabel mogelijk kunnen maken. De tracheamalasie kan niet beter gemaakt worden, groter groeien is de oplossing.

© Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen Leidsche Rijn | Utrecht