Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen | Utrecht - Leidsche Rijn

Hoe komt het dat mijn baby zuur uit de mond ruikt ?

Als een baby zuur uit de mond ruikt kan het zijn dat er te vaak zure maaginhoud omhoog in de slokdarm. Dit wordt reflux genoemd. Dit komt doordat de kringspier, die op de overgang van de slokdarm naar de maag ligt, nog niet goed is uit gegroeid of nog niet sterk genoeg is. Als baby’s groter groeien (8-12 maanden) gaan de klachten meestal over.

Baby’s met reflux kunnen dus vaak spugen maar soms ook niet, ze slikken de maaginhoud weer weg, en kunnen zuur ruiken uit de mond. Niet spugen bij reflux wordt ook wel verborgen reflux genoemd.
Ze groeien soms slecht door het vele spugen. Zure maaginhoud die omhoog komt naar slokdarm en keel geeft op den duur pijn, de slijmvliezen raken beschadigd. Vaak doet drinken hierdoor ook pijn en kan de baby onrustig drinken en zelfs de borst weigeren. Sommige baby’s willen juist heel vaak drinken omdat dit voor hun het meeste comfort geeft, de melk zorgt voor neutralisatie van het maagzuur. Zuigen werkt pijnstillend voor een baby maar dit zorgt ook voor speeksel aanmaak wat ook neutraliserend is voor het zuur, je ziet vaak dat ze fanatieke fopspeen zuigers zijn. Door de pijn kunnen baby’s veel huilen en overstrekken, wegdraaien met de ogen. In ernstige gevallen kan een baby helemaal slap en bleek worden, of in ademnood komen en blauw kleuren.

Belangrijk is om als lactatiekundige overproductie bij de moeder uit te sluiten en/of een te korte tongriem, beiden geven vaak ook refluxachtige klachten.

Bij reflux krijg je houding- en voedingsadviezen is het soms nodig om op dokters recept maagzuurremmers te geven aan baby’s. Verwijzing naar een kinderarts heeft dan de voorkeur.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding bij reflux?

  • Borstvoeding verteerd twee keer zo snel als kunstvoeding, dus de maag is sneller leeg.
  • Borstvoeding is minder prikkelend dan kunstvoeding voor de pijnlijke slijmvliezen.
  • Baby’s die vaak willen drinken voor comfort, mogen dit onbeperkt, aan kunstvoeding zit een limiet.

© Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen Leidsche Rijn | Utrecht