Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen | Utrecht - Leidsche Rijn | Tongriem en lipband

Tongriem en lipband

Een baby wordt geboren met een tong die zich optimaal kan bewegen voor het voeden. Soms zit een tong geheel of gedeeltelijk vast met een riempje dat je kan zien onder de tong. Een riempje kan ook verborgen zijn in het slijmvlies onder de tong. het is dan alleen zichtbaar bij mondonderzoek van de baby door een deskundige. Bij een vast zittende tongriem komt vaak een hoger gehemelte voor. Dit is ontstaan door onvoldoende druk van de vast zittende tong op het gehemelte toen de baby nog groeide in de buik.

tongriem

Een baby met een (verborgen)tongriem heeft vaak meerdere klachten. Vacuüm houden op de borst is moeilijk en kinderen groeien minder goed. De coördinatie van het zuigen, slikken en ademen kan anders verlopen. Hierdoor kans op verslikken, lucht mee drinken en allerlei geluiden bij het drinken. Veel van deze kinderen hebben hierdoor vaak last van reflux achtige klachten. Er ontstaat ook vaak een witte aanslag op de tong omdat de tong zich zelf niet kan reinigen door de juiste bewegingen, deze aanslag wordt vaak aangezien voor spruw.

Moeders ervaren vaak al vanaf het kraambed pijnlijke en zelfs kapotte tepels. De tepels zijn vervormd na het voeden omdat de tong niet de juiste beweging kan maken en de baby het vacuüm op de borst probeert te houden door te klemmen met z’n kaken. Lipjes worden hierdoor naar binnen gezogen en zo ontstaan daar zuigblaren op. Het vervormen van de tepels geeft grotere kans op verstoppingen en ontsteking van de borst. Een productie komt vaak niet lekker op gang door dit alles of loopt terug in de loop van de tijd.

lipband

Ook de lipband kan te strak zitten en geven vaak soortgelijke klachten. Een strakke lipband zie je eigenlijk nooit op zich zelf staan er is eigenlijk altijd ook wel een tongriem in meerdere of mindere mate aanwezig.

Tongriem en lipband kunnen op verschillende manieren worden los gemaakt worden mocht dit nodig zijn. Het losmaken heet knippen of klieven van de tongriem of lipband. Er zijn verloskundigen die in het kraambed een tongriem al kunnen losmaken, het kan ook in het ziekenhuis bij een kinderarts of kno arts die hierin gespecialiseerd zijn. Ook zijn er tandartsen die kunnen losmaken. Behalve het knippen of klieven zijn er ook zorgverleners die laseren. Hoe jonger de baby hoe kleiner de impact is van de ingreep. Meer informatie over klieven hier.

adviezen

Baby & Borstvoeding is deskundig in het onderzoeken van de mond van de baby op (verborgen)tongriem en/of lipband. Samen met jou wordt gekeken wat nodig is en gewenst. In veel gevallen wordt er gekliefd maar ook met aanpassingen in aanleg techniek en manier van voeden is er winst te behalen en is klieven niet (direct) nodig.

Baby & Borstvoeding beschikt over een netwerk om door te verwijzen om de tongriem en/of lipband te laten beoordelen behandelen. Naar wie wordt door verwezen hangt af van het type tongriem en/of lipband die we aantreffen. Na behandeling zie ik je graag terug om te zien of het klieven het gewenste effect heeft en er mogelijk nog andere zorg nodig is.

 

© Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen Leidsche Rijn | Utrecht