Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen | Utrecht - Leidsche Rijn | Tongriem en lipband

Tongriem, verborgen tongriem, lipriem of lipband. Hulp nodig?

Tongriem en lipband

Een baby wordt normaal geboren met een tong die zich optimaal kan bewegen voor het voeden. Soms zit een tong geheel of gedeeltelijk vast met een riempje dat je kan zien onder de tong. Een riempje kan ook verborgen zijn in het slijmvlies onder de tong. Het is dan alleen zichtbaar bij mondonderzoek van de baby door een deskundige. Bij een vast zittende tongriem komt vaak een hoger gehemelte voor. Dit ontstaat door onvoldoende druk van de vast zittende tong op het gehemelte.

Tongriem

Een baby met een (verborgen)tongriem heeft vaak meerdere klachten. Vacuüm houden op de borst is moeilijk. De coördinatie van het zuigen, slikken en ademen kan anders verlopen. Hierdoor kans op verslikken, lucht mee drinken en allerlei geluiden bij het drinken. Veel van deze kinderen hebben hierdoor vaak last van reflux achtige klachten. Er ontstaat ook vaak een witte aanslag op de tong omdat de tong zich zelf niet kan reinigen door de juiste bewegingen. Deze aanslag wordt vaak aangezien voor spruw. Baby’s kunnen ook minder goed groeien omdat veel energie verloren gaat aan een niet optimaal drinkproces.

Moeders ervaren vaak al vanaf het kraambed pijnlijke en zelfs kapotte tepels. De tepels zijn vervormd na het voeden omdat de tong niet de juiste beweging kan maken en de baby het vacuüm op de borst probeert te houden door te klemmen met z’n kaken. Lipjes worden hierdoor naar binnen gezogen en zo ontstaan daar zuigblaren op. Het vervormen van de tepels geeft grotere kans op verstoppingen en ontsteking van de borst. Een productie komt vaak niet lekker op gang of loopt terug in de loop van de tijd.

Lipband

Ook de lipband kan soms strak zitten. Een strakke lipband zie je eigenlijk nooit op zich zelf staan er is eigenlijk altijd ook wel een tongriem in meerdere of mindere mate aanwezig.

Tongriem en lipband kunnen op verschillende manieren worden los gemaakt worden mocht dit nodig zijn. Het losmaken heet knippen of klieven van de tongriem of lipband. Er zijn verloskundigen die in het kraambed een tongriem al kunnen losmaken met een schaartje, het kan ook in het ziekenhuis bij een kinderarts of kno arts die hierin gespecialiseerd is. Er zijn gespecialiseerde klinieken waar de tandarts de riem kan losmaken. Behalve losmaken met een schaartje zijn er ook zorgverleners die een elektrotoom gebruiken of laser.  Meer informatie over klieven hier.

Adviezen

Baby & Borstvoeding is deskundig in het onderzoeken van de mond van de baby op (verborgen)tongriem en/of lipband. Samen met jou wordt gekeken wat nodig en gewenst is, dit is afhankelijk van de soort riem en soort klachten die er zijn. Er wordt regelmatig gekliefd maar ook met aanpassingen in aanleg techniek en manier van voeden is er winst te behalen en is klieven niet (direct) nodig. Neem gerust contact op!

Baby & Borstvoeding beschikt over een netwerk om door te verwijzen om de tongriem en/of lipband te laten beoordelen en behandelen. Naar wie wordt door verwezen hangt af van het type riem dat we aantreffen. Als een riem al behandeld is en dit niet goed is gedaan dan kan er niet zo maar gelijk weer gekliefd worden. Dit mag niet in een nog verse wond of littekenweefsel. We zullen je dan met uiterste zorg doorverwijzen naar de juiste deskundige en passend advies geven om zo goed mogelijk te voeden.  Na de behandeling is er altijd nazorg gewenst van de lactatiekundige om het borstvoeding proces te waarborgen. Er zijn mondoefeningen en houdings adviezen te geven waar nodig.

 

© Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen Leidsche Rijn | Utrecht