Vaste voeding introduceren bij een baby

Hoe introduceer je vaste voeding aan je baby op een ontspannen manier?

Starten met het geven van vaste voeding is weer een nieuwe fase waar je in terecht komt terwijl je net het borst voeden helemaal onder de knie hebt. Dan komt er weer veel op je af aan nieuwe informatie, werkwijzen en introductie schema’s. Veel informatie spreekt elkaar ook tegen wat erg warrend kan zijn. Het hoeft allemaal geen stress te veroorzaken en kan op een ontspannen manier. Hieronder tips en informatie die je kunnen helpen. Kijk wat bij jullie past en kijk wat bij je kindje past, zo kan je meer ontspannen vaste voeding gaan introduceren. Deze tips en tekst zijn gebaseerd op de adviezen die professor Amy Brown geeft in haar boek ‘Why Starting Solids Matter’ en mijn eigen kennis als Lactatiekundige en ervaring als moeder.

  • Probeer vaste voeding uit te stellen tot 6 maanden. Het advies vanuit vele deskundige organisaties is dat met 4 maanden starten met vaste voeding erg vroeg is, onder andere zijn de darmen er nog niet aan toe.  Baby’s van 6 maanden kunnen ook veel beter overweg met bijvoeding omdat ze: beter rechtop kunnen zitten, ze kunnen zelf met hun hand voeding naar de mond brengen en proeven, je kan ze gemakkelijker van een lepel laten eten en ze kunnen veel beter kauwen en doorslikken. De kans is groter, dat wat je geeft aan vaste voeding, ook daadwerkelijk in de mond blijft en door geslikt wordt. Een baby van 4 maanden heeft nog geen extra ruimte in zijn mondje als dat gesloten is, de tong vult alles op. Als daar ook nog een hapje moet worden getransporteerd komt dit er vaak aan de voorkant weer uit lopen.
  • In de eerste maanden dat je vaste voeding introduceert gaat het om proeven van nieuwe smaken en ontdekken van andere structuren. Het gaat niet om de hoeveelheid voeding die binnen komt het is echt nog bijvoeding. Een of twee theelepeltjes is genoeg, het is extra voeding en komt nog niet in de plaats van een melkvoeding. Melkvoeding blijft de hoofdvoeding en heeft alle ingrediënten om van te groeien. De eerste hapjes vaste voeding zoals peer of bloemkool, bestaan uit: vezels, vocht en koolhydraten. Daar groei je niet van! Pas na een tijdje wordt vaste voeding volwaardiger, het bestaat dan uit eiwitten, vetten en koolhydraten.  Bijvoorbeeld een traditionele maaltijd die bestaat uit aardappels, groenten en vlees en wat jus. Zodra het meer volwaardige voeding is komt het in de plaats van een melkvoeding.
  • Moedermelk blijft na 6 maanden een volwaardige voeding, het verliest niks aan voedingstoffen omdat je opeens op of over de 6 maanden bent gekomen. Opvolgmelk na 6 maanden is eigenlijk ook onzin, kunstvoeding van 0-6mnd kan je gewoon door blijven geven. Vroeger was er alleen maar kunstvoeding op de markt van 0-12mnd. Tegenwoordig mag er geen reclame gemaakt worden voor babyvoeding tot 6 maanden. Daarom is opvolgmelk vanaf 6 maanden is in het leven geroepen door de kunstvoeding industrie. Hierdoor kunnen ze nu wel reclame maken voor babyvoeding. Dus krijg je als kersverse zwangere of pas bevallen moeder veel reclame voor babyvoeding van af 6mnd te zien zodat je toch hun product gaat kopen.
  • Geef het liefste pure smaken aan de baby van verse producten. Daar leren ze het beste van eten. Potjes kunnen af en toe handig zijn maar ze zijn vaak vlak van smaak, hebben allemaal dezelfde structuur en zijn te zoet. De potjes hebben ook een grotere hoeveelheid in het potje zitten dan de baby daadwerkelijk nodig heeft om van de proeven of kennismaken. De babyvoeding industrie wil maar wat graag dat je potjes en allerlei voeding van ze koopt. Ze maken enorm veel winst van jouw aankopen. Een eerste stap potje appel is enorm duur als je dit vergelijkt met een pot appelmoes. Je kan ook je eigen potjes maken voor onderweg, gewoon kleine porties klaar maken en in kleine bakjes invriezen.
  • Pas het tempo van eten aan, aan de behoefte van je baby. Kijk goed naar je kindje. Het beste is om rustig te eten of het nu lepelvoeding is of dat de baby zelf stukjes eet, of het vers bereid is of een potje. Dwing een baby niet zijn portie op te eten, de baby stopt met eten omdat hij geen honger meer heeft. Ga hier ontspannen mee om. Soms zijn baby’s nog helemaal niet toe aan het starten met bijvoeding, elk kind heeft zijn eigen rijping. Ze krijgen het nog niet weg en kokken. Pauzeer dan een weekje en probeer opnieuw.
  • Laat je kindje samen eten met jou en je gezin, met zijn allen aan tafel. Op deze momenten kunnen ze kennismaken met stukjes eten die jullie ook tot je nemen. Dit is zogenaamd vingervoedsel, past in een knuistje. Reepjes wortel, aardappel, stronkje broccoli, kijk maar. Vaak spelen ze er mee, peuteren het uit elkaar, stoppen het in hun mond en huh…ik kan er op kauwen en slik het door. Door het kennismaken met verschillende smaken en structuren worden het meestal goede eters en willen ze nieuwe dingen blijven proberen. In Nederland noemen ze het leren eten van stukjes de Kleintjes methode.
  • Een nieuwe smaak gewennen heeft voor een baby soms wel 20x proeven nodig voordat ze hem prettig vinden. Baby’s hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen, alles is intenser voor ze. Dus geef een bepaald soort smaakje niet gelijk op als ze een gek bek trekken bij het proeven.
  • Bijvoeding of vaste voeding zal er niet voor zorgen dat je kindje gaat doorslapen of beter gaat groeien. Er worden hier veel beweringen over gedaan. Bij een afbuigende groeicurve met 4 maanden wil er nog wel eens gezegd worden dat de baby vaste voeding moet gaan krijgen. Men vergeet dan even dat vaste voeding niet volwaardig is in het begin, melkvoeding wel. Dus moet een baby meer melkvoeding krijgen als deze niet goed groeit. Er is ook geen onderzoek dat bewijst dat baby’s doorslapen met een pap fles. Vaak hebben ze alleen maar last van die te volle buik… Doorslapen doen baby’s als ze daar fysiologisch aan toe zijn, de een met 4 maanden en de andere pas na 1 jaar. Baby’s maar ook kinderen en volwassenen worden wakker in de nacht om verschillende redenen, niet alleen maar honger maar ook door kou, dorst, even een knuffel om weer gerust gesteld te worden. Daar is bij baby’s en jonge kinderen een volwassene voor nodig, zij kunnen zich namelijk niet zelf geruststellen.
  • Ontspan! Jouw baby geeft het aan als hij honger heeft. Al millennia geven we baby’s borstvoeding en ander voedsel, zonder dat daar ooit speciale schema’s voor waren. Wij weten eigenlijk wel wat we nodig hebben. Als je je baby laat kennis maken met een grote variatie aan verschillende soorten voedsel, smaken en texturen dan komt het goed!

Mijn ervaring met mijn eigen kinderen:

Bij mijn eerste twee kinderen die nu 18 en 19 jaar zijn heb ik mij keurig aan alle strakke schema’s gehouden die ik ‘moest’ volgen. Zij zijn niet de beste eters geworden. Onze laatste twee kinderen die nu 9 en 12 jaar zijn, daar zijn we heel ontspannen mee om gegaan. Ze mochten alles proeven, lekker knoeien en zelf bepalen hoeveel ze aten met hun eigen handjes en van de lepel. Door het los te laten was het veel meer ontspannen aan tafel, ze zijn goed gaan eten en doen dat nog steeds.

Angelique Dekker

 

© Baby en Borstvoeding Lactatiekundigen Leidsche Rijn | Utrecht